Bilde 1 av Vallastølen C104Bilde 2 av Vallastølen C104
Digital salgsoppgave
Vallastølen C104

5227 Nesttun • Bergen kommune

Prisantydning

kr 5 500 000

Omkostninger: kr 138 740Totalpris: kr 5 638 740
Vallastølen | Flott leilighet med utsikt og trappefri adkomst. Garasje inkludert. 3 soverom.
Vis i kart
Boligtype
Leilighet
Eierform
Eierseksjon
Antall soverom
3 soverom
Primærrom (P-ROM)
109 m²
Bruksareal (BRA)
109 m²
Prisantydning
kr 5 500 000
Omkostninger
kr 138 740
Totalpris
kr 5 638 740
Tomt
Fellestomt m²
Oppdragsnummer
81240089
card-default

Kim Rene Henne

Eiendomsmegler MNEF | Partner | Jurist
Les om Kim
Prisantydningkr 5 500 000,-
Pantattest kjøperkr 240,-
Tingl.gebyr pantedokumentkr 500,-
Tingl.gebyr skjøtekr 500,-
Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 500 000,-)kr 137 500,-
  
Totalpris kr 5 638 740
Eiendom
Vallastølen C104, 5227 Nesttun

Ferdigstillelse
Overtagelsesperioden er satt til 4.kvartal 2024. Senest 10 uker før ferdigstillelse av boligen skal selger gi kjøper skriftlig melding om endelig overtagelsesdato. Den endelge datoen er bindende og dagmulktsutløsende, og skal ligge innenfor overtagelsesperioden.

Selger kan fremskynde overtagelsen i inntil 6 mnd. Selger skal i så fall varsle en slik fremskyndet overtagelse minimum 10 uker før det nye overtagelsestidspunktet. Varsel skal gis skriftlig. Dersom selger benytter seg av retten til å fremskynde overtagelsestidspunktet, vil det nye overtagelsestidspunktet være endelig og dagmulktsutløsende, jfr. bustadoppføringsloven §18.

I tillegg til å gi melding jfr. ovenfor, skal selger med minimum 7 dagers skriftlig varsel innkalle kjøper til overtagelsesforretning jfr. bustadoppføringsloven §15.

Overtagelse kan tidligst skje når det foreligger ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse, da det er ulovlig å ta i bruk boligen uten at det foreligger enten midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest. Kjøper har ingen plikt til å overta eller innbetale oppgjør uten at ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse foreligger.

Kjøper er kjent med og aksepterer at boligen vil kunne bli klar for overtagelse før det totale prosjektet, herunder hele eller deler av fellesarealet utomhus, kan ferdigstilles. Dette innebærer at kjøper vil kunne få rett og plikt til å overta boligen mot midlertidig brukstillatelse, og altså før det foreligger ferdigattest fra Bergen kommune. Selger har krav på oppgjør i henhold til kjøpskontrakten, selv om overtakelse skjer mot midlertidig brukstillatelse.

Ved overtakelse mot midlertidig brukstillatelse, er selger forpliktet til å fremskaffe ferdigattest innen rimelig tid og senest før midlertidig brukstillatelse er utløpt på tid. Ved overtakelse mot midlertidig  brukstillatelse vil eiendomsmegler bistå partene med å etablere sikkerhet for kjøpernes krav på ferdigstillelse og ferdigattest, f.eks. ved tilbakehold eller ved at selger avgir garanti.

Kjøper kan ikke å nekte å overta selv om fradeling/hjemmelsovergang ikke er gjennomført: Oppgjøret vil i tråd med eiendomsmeglingsloven § 6-9 bli stående på eiendomsmeglers klientkonto inntil kjøper har fått rettsvern eller det er stilt garanti i hht. Bustadoppføringslova § 47.

Før overtakelse vil det bli gjennomført en førbefaring der boligen blir gjennomgått/ befart. Påpekte og aksepterte mangler skal utbedres innen rimelig tid. Det gjøres oppmerksom på at FDV-mappen leveres elektronisk, og at kjøper først får tilgang til denne ved hjemmelsovergang.

Før utlevering av nøkler kan finne sted, skal det dokumenteres at alle innbetalinger inkludert eventuelle tilleggsleveranser er innbetalt som avtalt. Alle rom ryddes, kostes og det foretas byggvask før overlevering. Før bruk bør kjøper foreta finvask av boligen. Utvendige private arealer og fellesarealer ryddes for bygg avfall.

Mindre gjenstander som spiker, skrues mm kan forekomme. Ved overtakelse kan det gjenstå mindre utvendige og/eller innvendige arbeider på eiendommens fellesarealer. Gjennomgang og kontroll av fellesarealer vil bli gjennomført med styre i sameiet etter overtakelse av boligene.

Kjøper aksepterer at styret i sameiet representerer alle seksjonseierne ved gjennomgang av fellesarealene.

Overtakelse av boligene kan ikke nektes av kjøper selv om utomhusarealer ikke er ferdigstilt. Hvis deler av utvendige arbeider ikke er ferdigstilt ved overtakelse av boligen, skal manglende ferdigstilte arbeider anmerkes i overtakelsesprotokoll. Det gjøres oppmerksom på at leveransebeskrivelsen/ utomhusplanen i salgsprospektet ikke er ferdig detaljprosjektert, og at endringer vil kunne forekomme.

Dersom det avdekkes mangler ved boligen eller fellesarealene på overtakelsestidspunktet, kan kjøper velge å holde tilbake deler av kjøpesummen som sikkerhet for krav mot selger som følge av manglene. Tilbakeholdt beløp må stå i samsvar med manglene. Tilbakehold skal protokollføres på overtakelsesprotokollen eller på annen måte skriftlig varsles eiendomsmegler og selger før hjemmelsovergang.

Det gjøres oppmerksom på at det etter oppgjørs- og overtakelsesdato fortsatt vil foregå byggearbeider på eiendommen, herunder arbeid med ferdigstillelse av de øvrige boligene, fellesarealer, tekniske installasjoner og utomhusarbeider.

Areal
Primærrom: 109 kvm, Bruksareal: 109 kvm
Vedlagte plantegninger er ikke målbare. Oppgitte arealer er hentet fra arkitekttegninger.

Antall soverom
3

Tomt
Fellestomt kvm

Opplyst areal er kun en ca. angivelse da tomten ikke er oppmålt, og endelig størrelse kan avvike fra det som er opplyst. Kjøper må som følge av dette akseptere avvik på tomtestørrelsen. Eksakt tomteareal vil først fremkomme etter sammenføying/fradeling, og når endelig oppmåling er utført av kommunen.

Totalpris inkl. omkostninger
kr 5 500 000,- (Prisantydning)

Omkostninger:
kr 240,- (Pantattest kjøper)
kr 500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
kr 500,- (Tingl.gebyr skjøte)
kr 137 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 500 000,-))
--------------------------------------------------------
kr 138 740,- (Omkostninger totalt ved prisantydning)
--------------------------------------------------------
kr 5 638 740,- (Totalpris inkl omkostninger)

Fellesutgifter
Kostnader med eiendommen som ikke knytter seg til den enkelte bruksenhet, er felleskostnader og slike
skal som hovedregel fordeles mellom sameierne etter sameiebrøken.

Kjøper er fra overtakelse forpliktet til å betale sin andel av sameiets felleskostnader. Selger forplikter seg til å betale løpende felleskostnader for usolgte enheter fra og med disse ferdigstilles.

Felleskostnadene er estimert til ca. kr 25 til kr 30 pr. m2 BRA pr. mnd. og skal dekke bl.a drifts- og vedlikeholdskostnader for eierseksjons-sameiet BB1, samt en andel av drifts- og vedlikeholdskostnadene for garasjeseksjonen. I de stipulerte felleskostnadene er blant annet forsikring på byggene, vedlikehold og drift av fellesareal, vaktmester, forretningsførsel, snømåking, renhold, drift av bod i garasjeanlegg samt strøm påfellesarealer er inkludert.

I tillegg kommer drifts- og vedlikeholds-kostnader for garasjeseksjonen stipulert til ca. kr 200,- per måned per parkeringsplass for første driftsår. Strømkostnader for ladning av el-bil belastes den enkelte bruker i henhold til faktisk forbruk.

Drifts- og vedlikeholdskostnader vil avhenge av hvilke tjenester eierseksjonssameiet ønsker utført i felles regi.

Det tas forbehold om endring av de stipulerte kostnadene, da disse er basert på erfaringstall. Budsjett over driftsutgiftene og den endelige størrelsen på felleskostnadene stadfestes av sameiet i det konstituerende møtet.

Kommunale avgifter

Kommunale avgifter fastsettes av kommunen etter ferdigstillelse og faktureres direkte til hver enkelt sameier utenom felleskostnadene.

Beskrivelse
Bygg C bygges med åtte leiligheter over to plan. Her ligger du i fremste rekke med fri utsikt mot Kalandsvannet. Alle leilighetene har terrasser vendt mot sør, egen inngang og en familievennlig planløsning. Alle boligene er tegnet slik at du kan velge om du vil ha tre eller fire soverom. To fullverdige bad, vaskerom og en åpen stue/kjøkkenløsning med gjennomlys er bare noen av de gode kvalitetene i disse boligene.

C-103:
Den romslige leiligheten strekker seg over de to øverste etasjene i bygget. Du har egen inngang og leiligheten oppleves som et rekkehus. Du ankommer boligen via en utvendig trapp, med inngangsparti via en balkong som også kan fungere som en hyggelig uteoppholdssone. Tredje etasje inneholder stue med kjøkkenløsning, bad og entré. Dersom du ønsker fire soverom i boligen er det mulig å gjøre deler av stue om til et ekstra soverom.

Fjerde etasje inneholder tre soverom og bad. Fra badet har du videre inngang til boligens vaskerom.

Det er åpent mellom etasjene i boligen. Dermed får du godt med lysinnslipp, god takhøyde og en luftig og romslig følelse i begge etasjene.

I tillegg medfølger 1 stk fast garasjeplass i felles lukket anlegg, samt sportsbod i garasjeanlegg på ca. 7 kvm.

Parkering
Det medfølger 1 stk fast garasjeplass i felles lukket garasjeanlegg.

Selger forbeholder seg retten til å organisere og tildele parkeringsplass og boder. Likeså forbeholder selger seg retten til å fritt disponere over usolgte parkeringsplasser og boder. Parkeringsplasser og boder kan bli søkt organisert som tilleggsdel(er) til kjøpers boligseksjon, skilles ut som egen eiendom (anleggseiendom), eller bli lagt som fellesareal med vedtektsfestet bruksrett.

Selger forbeholder seg retten til å organisere bodene og parkeringsplassene på ulik måte (for eksempel bodene som tilleggsdel og parkering som anleggseiendom). Overskjøting av ideell andel i p-kjeller og fellesarealer vil kunne finne sted først etter ferdigstillelse av alle boliger som skal ha rettigheter i p-kjeller og fellesarealer. Dokumentavgift for ideell andel er inkludert i kjøpesummen/tomteverdien for boligen. Det er selgers ansvar å gjennomføre overskjøtingene.

Det gjøres oppmerksom på at sameiet i sine vedtekter må sikre at parkeringsplasser som i vedtak etter plan- og bygningsloven er krevet opparbeidet til bruk av personer med nedsatt funksjonsevne, gjøres tilgjengelige for disse. Dette kan sikres ved at det i vedtektene inntas en "bytterett " eller lignende ordning. En seksjonseier med nedsatt funksjonsevne som disponerer en parkeringsplass i sameiet, kan kreve at styret pålegger en seksjonseier uten behov for en tilrettelagt plass å bytte parkeringsplass. En slik bytterett ell. vil gjelde uavhengig av eierforhold til parkeringsplassene.

Parkeringskjeller og fellesareal anses som overtatt selv om hjemmel til realandel ikke er overskjøtet. Dette innebærer at utbygger forbeholder seg retten til å foreta pro et contra avregning for påløpte kostnader herunder offentlig gebyr, avgifter og eiendomsskatt.

Beliggenhet
For deg som er glad i alt naturen kan by på, men ønsker å ha servicetilbud innen kort avstand, er dette en optimal beliggenhet. Her kan du knyte på deg skoene og spasere opp til Smøråsfjellet, ta turen ned til Kalandsvatnet for å fiske, eller ta med deg kaffekoppen ut på terrassen for å nyte solen i rolige omgivelser.

Vil du heller nyte en kaffekopp på en café i sosialt lag? På Nesttun - bare fem minutter unna - finner du et bredt utvalg va servicetilbud og serveringssteder. Med snaue 15 minutter til Bergen Sentrum har du også det yrende bylivet en kort kjøretur unna. Både Kiwi Valle og Spar Valle ligger like ved - med et bredt utvalg dagligvarer så vel som post i butikk og varmmatdisk.

I november 2022 åpnet den nye tunellen mellom Bergen og Os. Dette til mange pendleres begeistring - men også til begeistring for alle beboere på Valle. Med vesentlig redusert trafikk, og spesielt reduksjon av tungtrafikk, vil Valle fremstå enda mer attraktiv og gjøre det enda mer barnevennlig.

Vi gleder oss til å se prosjektet skride frem, hvor både bebyggelse og uteområder kommer til å være et vesentlig løft for hele området. Velkommen til Vallastølen!

Tomt
Fellestomt, kvm

Primærrom
Primærrom: 109 kvm
Følgende rom er inkludert i P-rom:

Bruksareal
Bruksareal: 109 kvm

Leveransebeskrivelse
Teknisk forskrift
Boligene bygges etter TEK 17. Alle arbeider utføres etter gjeldende plan- og bygningslov,bustadoppføringslova, Bergen kommunes forskrifter og NBI s detaljer etter ansvarlig prosjekterende og utbyggers valg. Arbeidene utføres ihht Norsk standard 3420-1, toleranse klasse PC og RC. Boligene organiseres som et boligsameie i tråd med lov om eierseksjoner av 2017.

Generelt
Denne beskrivelsen er overordnet og bør leses sammen med romskjema og plantegning for å få et helhetsbilde av boligen. Informasjon om overflatekvaliteter i denne salgsoppgaven er hentet fra prosjektets romskjema, som kan lastes ned fra Finn-annonsen. Se romskjema for detaljert beskrivelse av overflate-behandling av gulv, vegger og himling i de ulike rommene. Spesifisert tegning og beskrivelse av kjøkken vil bli utarbeidet for hver enkelt bolig i forbindelse med tilvalgsprosessen.

Elektrisk anlegg
Prosjektet tilknyttes BKK sitt strøm-fordelingsnett. Det legges opp skjult elektrisk anlegg, med brytere og kontakter i hvit utførelse. Automatsikringer i eget sikrings-skap i hver bolig med overbelastningsvern og jordfeilvarslingsenhet/bryter. Plassering av sikringsskap besluttes av selger under detaljprosjekteringen.

Brann
Det monteres seriekoblede røykvarslere med kopling mot fast strømforsyning og brannslange eller pulverapparat i henhold til forskrift. Boliger i hus A vil få sprinkleranlegg. I tillegg sprinkles garasjeanlegget i henhold til gjeldende krav.

Oppvarming
Det leveres ikke oppvarmingskilder i prosjektet. Ovner kan levers som tilvalg. Bad og WC har elektriske varmekabler i gulv.

Ventilasjonsanlegg
Balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Aggregatene plasseres enten i bod/teknisk rom, i himling eller i vaskerommet. Avtrekk fra kjøkken via egen ventilator fra kjøkkenleverandør.

Belysning
Det leveres downlights med dimmer på bad. Antall og plassering vil variere for de ulike boligene. Det vil bli utarbeidet spesifiserte elektrotegninger for hver enkelt bolig i forbindelse med tilvalgsprosessen. En utvendig lampe og en stikkontakt med enkeltstikk per bolig på markterrasse eller balkong. Det elektriske anlegget leveres etter NEK 400/tek 17.

Sanitærutstyr/rørlegger
Alle vannledninger til tappesteder legges som rør i rør system for å forhindre skader ved vannlekkasje. Plassering av rør i rør koblings-skap til den enkelte bolig besluttes av selger under detaljprosjekteringen.

Utvendig
Alle bærendekonstruksjoner er av tre, betong og/eller stål. Fasader av ferdig malt tre kledning etter arkitektens material- og fargevalg. Yttertak belegges med betong takstein.

Terrasser, balkonger og svalganger
Private utearealer med markterrasse leveres med impregnert terrassedekke, betongheller og eventuelt plen. Betongdekke eller tregulv på balkonger. For øvrig leveres naturtomt. Spilerekkverk i stål eller aluminium. Balkonger er å anse som utvendig konstruksjon slik at mindre ansamlinger av vann og drypp fra overliggende balkong kan påregnes.

Innvendige vegger
Innervegger består av betong eller stenderverk av stål/tre og vil bli kledd med gips og sparklet og malt.
Alle innervegger i lett konstruksjon leveres med 50mm isolasjon.

Himlinger
Himling under etasjeskillere mellom bo-enheter vil ha nedforet gipshimling i henhold til lyd- og brannkrav. I rom med tekniske føringer kan takhøyden være minimum 220 cm. Innkassing av tekniske føringer kan forekomme, i hele eller deler av rommet. Både nedforet gipshimling og eventuell innkassinger leveres sparklet og malt.

Vinduer og dører
Vinduer, balkong- og terrassedør leveres med energiglass, og som sort/mørke aluminiums bekledde vinduer utvendig og med hvitmalt treverk innvendig. Utførelse, inndeling og slagretning avhenger av hvilke tekniske krav de enkelte vinduer har, herunder i forhold til støy, brannkrav osv. Moderne vinduer isolerer langt bedre enn eldre vinduer, noe som fører til at vinduene blir kaldere på utsiden da varmen ikke trekker ut. NB: De kalde utvendige flatene kan gi kondens på utsiden av vinduet. Inngangsdør leveres som ferdigmalte ytter-dører med glassfelt. Innerdører leveres som glatte hvite dører m/skilt og vrider. Innvendige dører leveres med flate terskler for å sikre luftstrømning gjennom leiligheten slik at ventilasjonsanlegget fungerer optimalt. Det leveres fabrikkmalte hvite foringer og lister rundt dører og vinduer med synlig innfesting. Listfrie vindussmyg kan bestilles som tilvalg. I rom med parkett blir det eik heltre gulvlist med synlig innfesting.

Garderobe
Det leveres ikke garderobeskap eller klesskap, men det er avsatt plass på plantegning. Garderober kan leveres som tilvalg.

Tv/bredbånd
Det leveres svakstrømskap i boligene for Internett/Kabel-TV som har plass for modem-/router inkludert 4-punkt stikk. Svak-strømskap plasseres i forbindelse med el inntaksskap. Det leveres ett data- og TV-punkt i stue. Det blir tilrettelagt for å tegne abonnement på fiber fra BKK/Telenor eller tilsvarende leverandør.

Gulvoverflater
I de fleste rommene i boligen vil det bli lagt Pergolaminat av typen Lillehammer. Dette gjelder alle rom med unntak av bad samt eventuelle vaskerom og toalettrom. Gulvene i disse rommene er beskrevet på neste side.

Innvendige vegger og himling
Veggene i boligen - med unntak av på bad - blir sparklet og hvitmalt.
Alle himlinger blir sparklet og hvitmalt.

Innvendige dører
Det leveres skyvedør eller slagdør etter arkitekt/selgers valg i de ulike rommene. Dørene som leveres er av typen Sweedoor Easy, i tilsvarende hvitfarge som veggene. Dørterskel i eik.

Listverk
Det blir listefri overgang mellom vegger og himling. Gulvlister i hvitmalt furu, øvrige lister blir hvite med synlig innfesting.

Trapp
Eventuelle trapper i boligene leveres med eiketrinn og hvitmalte vanger. Mellom 1. og 2. etasje i bygg B samt i bygg C leveres det lukket trapp. I bygg B blir det lagrngsmuligheter under trappen. Mellom 2. og 3. etasje har det vært et ønske å ivareta mest mulig av lysinnslippet fra vindusflatene i trapperommet,
derav er det valgt åpen trapp her. Vanger og håndløper er hvitmalt.

Kjøkken
Kjøkkenet er pent og tidløst. Frontene er slette og hvite av modellen Uno klassisk hvite og kjøkkenbenken er laminert. Det leveres med hvitevarer som kombiskap, stekeovn, induksjonsplatetopp og oppvaskmaskin av leverandør Siemens eller tilsvarende kvalitet. Dobbel oppvaskkum med ettgreps blandebatteri og kjøkkenventilator leveres også.

Bad, vaskerom og toalettrom
Gulvene på bad samt eventuelle toalettrom og vaskerom vil bli flislagt. Flisene er 20x20 cm med sementgrå gulvfug. I dusjsonen blir det mosaikkfliser og nedsenket gulvsone. På bad leveres det termostatstyrte varmekabler. På bad vil det legges fliser på veggene. Disse vil bli på 20x40 cm med sementgrå veggfug. På eventuelle vaskerom og toalettrom blir vegger malt med hvit våtromsmaling.
Eventuelle toalettrom og vaskerom får sokkelflis i overgang mot vegg.
Himlinger blir sparklet og hvitmalt.

Innredning på bad
Bad leveres med vegghengt porselenstoalett, veggmonterte dusjdører, dusjgarnityr, innredning med helstøpt servant/topplate og ettgreps servantbatteri, speilskap med belysning. I dusjen leveres gulvsluk med rist. Badene er ikke ferdig detaljprosjektert. Innredningen som er vist i illustrasjonen er ikke veiledende, men ment for å skape et inntrykk av bederommet i sin helhet.
Også på badet er det mulig å gjøre tilvalg og endringer etter nærmere avtale med selger.
Det leveres nødvendig opplegg for vaskemaskin og tørketrommel på bad eller vaskerom
(forutsetter kondens-tørketrommel).

Formuesverdi
Formuesverdi for denne eiendommen foreligger ikke ettersom boligen er nyoppført. Utgjør normalt 25% av boligens verdi for primærbolig, og 80% av boligens verdi for sekundærbolig (for ligningsåret 2016).

Vei / Vann / Kloakk
Boligen vil være tilknyttet vann og avløp via privatestikkledninger. Det siste veistykket frem til prosjektet
er privat. Her må sameierne i fellesskap sørge for nødvendig vedlikehold, brøyting, belysning etc.
Alle arbeider og kostnader med opparbeidelse er inkludert i kjøpesummen.

Eventuelt privat vann- og avløpsnett mellomdet offentlige tilknytningspunktet og frem til bygningskroppen skal driftes og vedlikeholdes i fellesskap av de sameier som er tilknyttet dette. Private internveier og gatebelysning vedlikeholdes av sameiet.

Odel / Konsesjon
Det er ikke odel eller konsesjon på eiendommen.

Reguleringsforhold / Offentlig godkjenning
Kopi av situasjonskart, målebrev, reguleringsplaner m/bestemmelser er vedlagt salgsoppgave. Vi oppfordrer interessenter til å gjøre seg kjent med disse.

Det gjøres oppmerksom på at det skal bygges to eneboliger på tomten som ligger foran. Disse vil bli senket en del ned i terrenget, men vil kunne påvirke utsikten fra denne leiligheten. Ta kontakt med megler for mer informasjon.

Eiendommen er regulert til bolig, kjøreveg/fortau, grønnstrukstur/friområde i reguleringsplan for
Bergen kommune. Området vil være i stor endring de neste årene. Prosjektet Vallastølen er planlagt med flere byggeog salgstrinn, hvilket totalt vil best av ca. 100 - 150 boenheter, fordelt på rekkehus og leiligheter, når prosjektet er ferdigstilt. Forøvrig er det flere godkjente tiltak i nærheten av eiendommen. Herunder både tilbygg, oppføring av garasjer/anneks og bygging av tomannsbolig. Tiltakene vil ha ulik grad av innvirkning på
prosjektet. Kopi av gjeldende reguleringsplan med bestemmelser kan lastes ned fra Finn-annonsen. Vi oppfordrer interessenter til å gjøre seg kjent med denne.

Servitutter / Rettigheter
Prosjektet vil få egen tomt før overtagelse. I dag ligger prosjektet på et større tomteområde hvor grunnboken omfatter en rekke tinglyste dokumenter, herunder både rettigheter og forpliktelser.

Utskrift av grunnboksutskriften og tinglyste heftelser kan fås ved henvendelse til megler. Ingen pengeheftelser følger boligen ved salg. Boligene leveres fri for pengeheftelser med unntak av sikkerhet til fordel for eierseksjonssameiet i henhold til eierseksjonsloven § 25. Det er ingen fellesgjeld i prosjektet.

Selger forbeholder seg rett til å tinglyse de erklæringer som plan- og bygningsmyndighetene eller andre
inkludert selger måtte ønske, for hensiktsmessig å kunne gjennomføre utbygging av eiendommen og boligen samt drift og vedlikehold av fellesområder, nettverk m.m. Fra hovedbølet som eiendommen og
boligen er fradelt fra, kan det være tinglyst heftelser som erklæringer/avtaler.

Sameiet
Eiendommen vil bli organisert som et eierseksjonssameie, som reguleres av Eierseksjonsloven,
samt vedtekter. Som hovedregel vil den enkeltes sameieeierbrøk fordeles etter bruksareal (BRA) for
den enkelte bolig. Det gjøres oppmerksom på at ingen, hverken direkte eller indirekte, kan erverve
mer enn to boligseksjoner i eierseksjonssameiet.

Kjøper vil ha rett og plikt til å være medlem av eierseksjonssameiet.
Seksjonering kan ta noe tid som følge av lang saksbehandlingstid i kommunen og vil muligens
først være klar en tid etter overtakelse. Kontakt megler for nærmere opplysninger dersom boligen
eventuelt skal selges før seksjonering er gjennomført. Selger står fritt til å endre seksjonsnummer i
prosjekteringsprosessen, og det tas forbehold om eventuell endring av antall seksjoner.

Forretningsfører
Selger kan på vegne av sameiet inngå bindende avtale om forretningsførersel.
Stipulering av budsjett samt stifting av sameiet anses ikke som eiendomsmegling og omfattes dermed ikke av den sikkerhetsstillelse / ansvarsforsikring som gjelder i eiendomsmeglingsloven.

Stipulert overtagelse
Overtagelsesperioden 1. kvartal 2024. Senest 10 uker før ferdigstillelse av boligen skal selger gi kjøper skriftlig melding om endelig overtakelsesdato. Den endelige datoen er bindende og dagmulktsutløsende, og skal ligge innenfor overtakelsesperioden.

Selger kan fremskynde overtakelsen i inntil 6 mnd. Selger skal i så fall varsle en slik fremskyndet overtakelse minimum 10 uker før det nye overtakelsestidspunktet. Varsel skal gis skriftlig. Dersom selger benytter seg av retten til å fremskynde overtakelsestidspunktet, vil det nye overtakelsestidspunktet være endelig og dagmulktsutløsende, jfr. bustadoppføringslova §18.
 
I tillegg til å gi melding jf. ovenfor, skal selger med minimum 7 dagers skriftlig varsel innkalle kjøper til overtakelsesforretning jf. bustadoppføringslova § 15.

Overtagelse kan tidligst skje når det foreligger ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse, da det er ulovlig å ta boligen i bruk uten at det foreligger enten midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest. Kjøper har ingen plikt til å overta eller innbetale oppgjør uten at ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse foreligger.

Kjøper er kjent med og aksepterer at boligen vil kunne bli klar for overtagelse før det totale prosjektet, herunder hele eller deler av fellesarealet utomhus, kan ferdigstilles. Dette innebærer at kjøper vil kunne
få rett og plikt til å overta boligen mot midlertidig brukstillatelse, og altså før det foreligger ferdigattest fra Bergen kommune. Selger har krav på oppgjør i henhold til kjøpskontrakten, selv om overtakelse skjer mot midlertidig brukstillatelse.

Ved overtakelse mot midlertidig brukstillatelse, er selger forpliktet til å fremskaffe ferdigattest innen rimelig tid og senest før midlertidig brukstillatelse er utløpt på tid. Ved overtakelse mot midlertidig brukstillatelse vil eiendomsmegler bistå partene med å etablere sikkerhet for kjøpernes krav på ferdigstillelse og ferdigattest, f.eks. ved tilbakehold eller ved at selger avgir garanti.

Kjøper kan ikke å nekte å overta selv om fradeling/ hjemmelsovergang ikke er gjennomført: Oppgjøret vil i tråd med eiendomsmeglingsloven § 6-9 bli stående på eiendomsmeglers klientkonto inntil kjøper har fått rettsvern eller det er stilt garanti i hht. Bustadoppføringslova § 47.


Før overtakelse vil det bli gjennomført en førbefaring der boligen blir gjennomgått/ befart. Påpekte og aksepterte mangler skal utbedres innen rimelig tid.

Det gjøres oppmerksom på at FDV-mappen leveres elektronisk, og at kjøper først får tilgang til denne ved hjemmelsovergang.

Før utlevering av nøkler kan finne sted, skal det dokumenteres at alle innbetalinger inkludert eventuelle tilleggsleveranser er innbetalt som avtalt.

Alle rom ryddes, kostes og det foretas byggvask før overlevering. Før bruk bør kjøper foreta finvask av boligen. Utvendige private arealer og fellesarealer ryddes for bygg avfall.

Mindre gjenstander som spiker, skrues mm kan forekomme.

Ved overtakelse kan det gjenstå mindre utvendige og/eller innvendige arbeider på eiendommens fellesarealer. Gjennomgang og kontroll av fellesarealer vil bli gjennomført med styre i sameiet etter overtakelse av boligene.

Kjøper aksepterer at styret i sameiet representerer alle seksjonseierne ved gjennomgang av fellesarealene.

Overtakelse av boligene kan ikke nektes av kjøper selv om utomhusarealer ikke er ferdigstilt. Hvis deler av utvendige arbeider ikke er ferdigstilt ved overtakelse av boligen, skal manglende ferdigstilte arbeider anmerkes i overtakelsesprotokoll. Det gjøres oppmerksom på at leveransebeskrivelsen/ utomhusplanen i salgsprospektet ikke er ferdig detaljprosjektert, og at endringer vil kunne forekomme.

Dersom det avdekkes mangler ved boligen eller fellesarealene på overtakelsestidspunktet, kan kjøper velge å holde tilbake deler av kjøpesummen som sikkerhet for krav mot selger som følge av manglene. Tilbakeholdt beløp må stå i samsvar med manglene. Tilbakehold skal protokollføres på overtakelsesprotokollen eller på annen måte skriftlig varsles eiendomsmegler og selger før hjemmelsovergang.

Det gjøres oppmerksom på at det etter oppgjørs- og overtakelsesdato fortsatt vil foregå byggearbeider på eiendommen, herunder arbeid med ferdigstillelse av de øvrige boligene, fellesarealer, tekniske installasjoner og utomhusarbeider.

Selgers forbehold
Kjøper er kjent med og aksepterer at forsinkelser som skyldes force majeure, streik, ekstreme klimatiske forhold, brann, vannskade, innbrudd o.l. gir selger rett til å kreve fristforlengelse. Dersom avtalte frister, herunder overtakelse, blir utsatt som følge av slik fristforlengelsen vil utsettelsen ikke gi kjøper rett på dagmulkt. Selger tar forbehold om at omfanget og konsekvensen av coronaviruset kan føre til forsinket overtakelse, og vil kunne kreve fristforlengelse på bakgrunn av dette.

Forsikring
Frem til overtagelse vil eiendommen være forsikret av utbygger. Etter overtagelsen vil eiendommen forsikres gjennom sameiets fellesforsikring. Kjøper må selv besørge innboforsikring og forsikring av eventuelle særskilte påkostninger.

Utleie
Boligen har bare én boenhet og ingen separat utleiedel. Boenheten kan leies ut med de eventuelle begrensninger som følger av sameieforholdet/ sameiets vedtekter og av eierseksjonsloven. Seksjonseieren disponerer for øvrig fritt over egen jf. eierseksjonsloven § 24.

Fordeler ved å kjøpe nybygg
Det er mange fordeler for den som kjøper ny bolig.
For mange er det fristende å starte med blanke ark i en helt ny bolig, og det kan være mange fordeler ved å kjøpe nybygg. En av disse er at du får god tid til salg av egen bolig og forberedelse av flytteprosessen.

Lavere omkostninger og høy trygghet
Kjøpere av nybygg har ekstra trygghet gjennom at salget reguleres av Bustadoppføringslova, der utsteder selger garantier som varer i 5 år etter overtakelse. Vanligvis er det lavere omkostninger ved kjøp av prosjekterte boliger, da man kun betaler dokumentavgift av andel tomteverdi.

Lavere driftskostnader/fellesutgifter
Ved kjøp av ny bolig er det gjerne mindre vedlikehold. Du sparer penger på oppussing og det er strenge krav til isolasjon og høy energieffektivitet. Boligene blir oppført etter de nyeste byggestandarder og tekniske krav både til inneklima, isolasjon og miljø.

Fast pris gir forutsigbarhet
Ofte er prisene faste og du vet på forhånd hva boligen koster. Forutsigbarhet i kjøpsprosessen er noe mange setter stor pris på.

Du bestemmer!
Vil du være med på utformingen av leilighetens kvaliteter? Bustadoppføringsloven gir kjøperen rett til å påvirke leveransen av løsninger ut fra gitte forutsetninger. Dette avklares sammen med entreprenør etter at byggestart er vedtatt..

Økonomi
Kostnader med eiendommen som ikke knytter seg til den enkelte bruksenhet, er felleskostnader og slike
skal som hovedregel fordeles mellom sameierne etter sameiebrøken.

Kjøper er fra overtakelse forpliktet til å betale sin andel av sameiets felleskostnader. Selger forplikter
seg til å betale løpende felleskostnader for usolgte enheter fra og med disse ferdigstilles.

Felleskostnadene er estimert til ca. kr 25 til kr 30 pr. m2 BRA pr. mnd. og skal dekke bl.a drifts- og
vedlikeholdskostnader for eierseksjons-sameiet BB1, samt en andel av drifts- og vedlikeholdskostnadene for garasjeseksjonen. I de stipulerte felleskostnadene er blant annet forsikring på byggene, vedlikehold og drift av fellesareal, vaktmester, forretningsførsel, snømåking, renhold, drift av bod i garasjeanlegg samt strøm påfellesarealer er inkludert.

I tillegg kommer drifts- og vedlikeholds-kostnader for garasjeseksjonen stipulert til ca. kr 200,- per måned per parkeringsplass for første driftsår. Strømkostnader for ladning av el-bil belastes den enkelte bruker i henhold til faktisk forbruk. Drifts- og vedlikeholdskostnader vil avhenge av hvilke tjenester eierseksjonssameiet ønsker utført i felles regi.

Det tas forbehold om endring av de stipulerte kostnadene, da disse er basert på erfaringstall.
Budsjett over driftsutgiftene og den endelige størrelsen på felleskostnadene stadfestes av sameiet i det konstituerende møtet.

Annet
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).

Forpliktelser, rettigheter og servitutter
Kommunen har lovbestemt første prioritets pant (legalpant) i eiendommen for eventuelle ubetalte kommunale skatte- og avgiftskrav. De andre sameierne/sameiet har panterett i seksjonen for felleskostnader samt andre krav som følge av sameieforholdet. Pantekravet kan ikke overstige et beløp som for den enkelte bruksenhet overstiger 2 ganger folketrygdens grunnbeløp på det tidspunkt tvangsdekning besluttes gjennomført, jf. lov om eierseksjoner § 31 første ledd. Eiendommens servitutter følger av dens grunnboksblad.  For servitutter eldre enn fradelingsdato og eventuelle arealoppføringer som kan ha betydning for denne matrikkelenhet henvises det til hovedbruket / avgivereiendommen. For festenummer gjelder henvisningen servitutter eldre enn festekontrakten. Ta kontakt med megler for mer informasjon.

Kjøper er gjort kjent med at ingen kan kjøpe eller på annen måte erverve flere enn 2 boligseksjoner i samme eierseksjonssameie, jf. lov om eierseksjoner § 23, første ledd

Prisantydning, omkostninger og evt. fellesgjeld
kr 5 500 000,- (Prisantydning)

Omkostninger:
kr 240,- (Pantattest kjøper)
kr 500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
kr 500,- (Tingl.gebyr skjøte)
kr 137 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 5 500 000,-))
--------------------------------------------------------
kr 138 740,- (Omkostninger totalt ved prisantydning)
--------------------------------------------------------
kr 5 638 740,- (Totalpris inkl omkostninger)

Betalingsbetingelser
Fullstendig kjøpesum samt omkostninger skal være disponibelt på meglers klientkonto innen dato for overtagelse. Kjøpesummen skal innbetales fra norsk finansinstitusjon og/eller kjøpers konto i norsk finansinstitusjon. Eventuell egenkapital skal innbetales i én samlet betaling fra kjøpers egen konto i norsk finansinstitusjon.

Vederlaget
Følgende er avtalt om meglers vederlag:

Provisjon (forutsatt salgssum: 5 500 000,-) (Kr.192 500)
Salgsgaranti (Kr.6 000)
Tilrettelegging (Kr.14 900)
Oppgjør (Kr.5 500)
Eierskiftegebyr forretningsfører (Kr.6 385)
Markedspakke 2 (Kr.19 990)
Totalt kr. (Kr.245 275)




Dersom handelen ikke kommer i stand eller at oppdraget sies opp har megleren krav på dekning for
påløpte timer, påløpte visninger, grunn og markedspakke samt utlegg.

Avbestilling
Kjøp etter bustadoppføringslova innebærer en avbestillingsrett for kjøper. Dersom denne retten benyttes
vil kjøper kunne bli holdt ansvarlig for selgers merkostnader og tap som følge av avbestillingen.
I stedet for erstatning kan det være fastsatt et avbestillingsgebyr. Erstatning og avbestillingsgebyr reguleres av bustadoppføringslova §§ 53 og 54.

Garantier
Utbygger plikter å stille garanti etter §12 i bustadoppføringslova straks etter at avtale er inngått.
Garantien skal tilsvare minst 3 % av kjøpesummen frem til overtagelse, og minst 5 % etter overtagelse, og garantien skal gjelde frem til fem år etter overtagelse.

Kjøper skal ikke betale noen del av kjøpesummen, heller ikke forskudd, før garanti etter
bustadoppføringslova §12 foreligger.

Selger stiller garanti etter bustadoppføringslova § 47, derav kan innbetalt del av kjøpesum (forskudd)
utbetales til selger før overtagelse og tinglysing av hjemmelsovergang.

Renter opptjent på klientkonto tilfaller kjøper frem til garanti jf. § 47 er stilt, eller skjøtet er tinglyst, forutsatt at de overstiger 1/2 R.

Selgers forbehold
Kjøper er kjent med og aksepterer at forsinkelser som skyldes force majeure, streik, ekstreme klimatiske forhold, brann, vannskade, innbrudd o.l. gir selger rett til å kreve fristforlengelse. Dersom avtalte frister, herunder overtakelse, blir utsatt som følge av slik fristforlengelsen vil utsettelsen ikke gi kjøper rett på dagmulkt. Selger tar forbehold om at omfanget og konsekvensen av coronaviruset kan føre til forsinket overtakelse, og vil kunne kreve fristforlengelse på bakgrunn av dette.

Viktig informasjon
Interessenter og kjøper godtar at selger og megler bruker elektronisk kommunikasjon i salgsprosessen.

Selger forbeholder seg retten til å leie ut, endre priser og kjøpsbetingelser på usolgte enheter,
uten forutgående varsel når selger finner dette hensiktsmessig.

Kjøper gjøres oppmerksom på at alle skisser, frihåndsog oversiktstegninger i perspektiv, annonser, VR,
bilder og planer er foreløpige og utformet for å illustrere prosjektet. Dette materialet vil derfor inneholde detaljer - eksempelvis beplanting, innredning, møbler, omfang av kjøkkeninnredning, tekst og andre ting - som ikke nødvendigvis vil inngå i den ferdige leveransen, og er ikke å anse som en del av avtalevilkårene for kjøpet. Slike avvik kan ikke påberopes som mangel fra kjøpers side.

Inntegnet utstyr/inventar som er stiplet medfølger ikke. Generelle beskrivelser av prosjektet i salgsog markedsføringsmateriell vil ikke passe for alle boligene. Kjøper oppfordres særskilt til å vurdere
solforhold, utsikt og beliggenhet i forhold til terreng og omkringliggende eksisterende og fremtidig
bygningsmasse mv. før et eventuelt kjøpstilbud inngis. Det kan være avvik mellom de planskisser,
planløsninger og tegninger som er presentert iprosjektet og den endelige leveransen. Dersom det
er avvik mellom tegninger i prospekt/internettside og leveransebeskrivelsen i den endelige kontrakt
med kjøper vil leveransebeskrivelsen ha forrang og omfanget av leveransen er begrenset til denne.

Vindusplassering i den enkelte bolig kan avvike noe fra de generelle planer som følge av bl.a. den arkitektoniske utformingen av byggene.

Kjøper plikter å gi entreprenøren eller dennes representanter adgang til eiendommen og mulighet
for å gjennomføre utbedringsarbeider på hverdager, mellom kl. 08:00 og kl. 17:00.

Kjøper er innforstått med og aksepterer de ulemper som naturlig finner sted under gjennomføringen av
byggeprosjektet og utbyggingen av området, også etter at innflytting har funnet sted. All ferdsel på
byggeplass i anleggsperioden er beheftet med høy risiko og er forbudt. Befaringer avtales på forhånd
med byggeleder. Selger tar forbehold om at det kan forekomme innsekter/smådyr som f.eks. maur og skjegg-/sølvkre i bygget/bygningene. Forekomst av slike innsekter/ smådyr gir ikke rett på kompensasjon.
Salgsdokumentasjonen er utarbeidet på grunnlag av opplysninger mottatt fra det offentlige, selger og selgers leverandører. All dokumentasjon er godkjent av selger. Selger og megler tar forbehold om trykkfeil i prospekt og prisliste.

Tilvalg
Kjøper kan kreve endrings-og tilleggsarbeider i tråd med bustadoppføringslova §9. Slike endrings-og tilleggsarbeider gir selger rett til å justere vederlag jfr. bustadoppføringsloven §42. Selger har rett til å ta seg betalt for utarbeidelse av pristilbud, tegninger mv. jfr. bustadoppføringsloven §44.

Prosjektet og dets priser er basert på at utbyggingen gjennomføres rasjonelt og med delvis serieproduksjon i form av systematisering av tekniske løsninger og valg av materialer. Dette kan sette begrensninger for hvilke endrings-og tilleggsarbeider som kjøper kan forvente å få gjennomført, og innenfor hvilke tidsrom disse arbeidene kan bestilles.

Partene har avtalt at kjøperen ikke kan kreve endringer som vil endre kjøpesummen med 15% eller mer. Partene er enige om at alle endringer, tillegg eller tilvalg (heretter benevnt "endringer") til kontrakten skal skje skriftlig og med kopi til eiendomsmegler, også etter inngåelsen av kjøpekontrakten.

Endringene blir en del av kjøpekontrakten, på samme måte som de opprinnelige avtalte hovedytelsene. Endringer innebærer at beskrivelsen av salgsobjektet med vedlegg, justeres i henhold til de avtalte endringer og tilvalg. Det er også etter Endringene selger som er ansvarlig for hele leveransen av eiendommen, og kjøper kan forholde seg til selger ved eventuell forsinkelse eller mangler knyttet til Endringene.

Kjøper er ansvarlig for å betale hele kjøpesummen. inkldert betaling for Endringene, til meglers klientkonto. Selgers forpliktelse til å stille garantier etter denne kontrakten og bustadoppføringsloven §47 vil gjelde tilsvarende for Endringene.

Selger kan kreve et påslag på 15% for tilvalg hos underleverandører. Derom endrings-/tilleggsarbeider eller tilvalg for kjøkkeninnredning, elektriker, rørlegger, osv. skal betales mot faktura fra underleverandør direkte til kjøper før overtagelse, er det en forutsetning at beløpet forfaller til betaling etter overtagelse og overskjøting.

Ferdigattest / midlertidig brukstillatelse
Ved overtakelse skal det foreligge midlertidig brukstillatelse. Selger er ansvarlig for å innhente ferdigattest, men kjøper er innforstått med at denne normalt ikke foreligger før etter overtakelse. Kjøper er gjort uttrykkelig kjent med og aksepterer at boligen vil kunne bli klar for overtakelse før det totale prosjektet, herunder hele eller deler av fellesarealet utomhus, kan ferdigstilles. Dette innebærer at kjøper vil kunne få rett og plikt til å overta boligen før det foreligger ferdigattest og at selger kan måtte søke om midlertidig brukstillatelse/ dispensasjon om krav til ferdigattest ved overtakelse. Dersom kjøper overtar boligen på midlertidig brukstillatelse har selger krav på oppgjør i henhold til kjøpskontrakten, mot at det holdes tilbake et beløp som sikkerhet for at ferdigattesten blir gitt. Selger plikter å fremskaffe ferdigattest når utomhus ferdigstilles.

Arealangivelser
Prislister er angitt i ca. bruksareal BRA (salgbart areal BRA-S) som er boligens mål innvendig, innbefattet innvendige boder, sjakter og innvendige vegger, men ikke medregnet yttervegger og vegger mot andre bruksenheter. I tillegg opplyses ca. P-rom i prislisten. Arealet for P-rom er inklusive innervegger men fratrukket areal for sjakter og boder. Selger tar forbehold om at mindre avvik kan forekomme.

Budgivning
Faste priser. Se egne dokumenter for prisliste og kjøpsbekreftelse. Selger/megler kan fritt endre prisliste uten varsel. Det er til en hver tid den siste versjonen som er gjeldene.

Lovgrunnlag
Boligene selges i henhold til Bustadoppføringslova som regulerer kjøpers (forbrukers) rettigheter og plikter ved avtale om oppføring av bolig og kjøp av fast eiendom der bygningen ikke er fullført når avtalen inngås. Ved salg til aksjeselskap legges Avhendingslovens bestemmelser til grunn.

Oppdragsnummer
81-24-0089

Hvitvasking
Eiendomsmegler er underlagt lov om hvitvasking og tilhørende forskrift. Hvitvaskingsloven pålegger megler å gjennomføre kundetiltak av både selger og kjøper. Dersom kjøper ikke bidrar til at megler får gjennomført kundetiltak, og dette medfører at transaksjonen ikke kan gjennomføres eller blir forsinket misligholder kjøper avtalen. Dette vil kunne gi selger rettigheter etter avhendingsloven, herunder rett til å heve kjøpet og gjennomføre dekningssalg for kjøpers regning dersom misligholdet er vesentlig. I tilfeller der det er selger som ikke bidrar til at megler får gjennomført løpende kundetiltak underveis i oppdraget må megler stanse gjennomføringen av transaksjonen. Selger vil i så fall ha misligholdt sine forpliktelser, og kjøper vil kunne ha krav mot selger etter avhendingslovens bestemmelser om mislighold og forsinkelse.

Dersom kundetiltak ikke lar seg gjennomføre vil EIE eiendomsmegling ikke kunne bistå med handelen eller foreta oppgjør.

Personvern
Som interessent, budgiver og kjøper vil dine personopplysninger bli registrert og lagret.  Som eiendomsmeglingsforetak har vi plikt til å oppbevare kontrakter og dokumenter i minst 10 år, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 3-7 (3). Dette innebærer at mulighetene for å få slettet personopplysninger er begrenset. Du kan lese om vår behandling av personopplysninger i vår personvernerklæring på https://eie.no/eiendom/personvernerklaering

Ansvarlig megler
Eiendomsmegler MNEF | Partner | Jurist Kim Rene Henne

Saksbehandlere
Kim Rene Henne
EIE Bergen Sentrum
Eiendomsmegler MNEF | Partner | Jurist
Mob: 92 43 57 46


Sett deg godt inn objektet og les salgsoppgaven nøye før du gir bud. Du kan klikke her for å lese mer om budgivingsprosessen.


Gå til budgivning
Valg av eiendomsmeglingsforetak skal være frivillig. Eiendomsmeglingsforetak kan ikke inngå oppdrag om eiendomsmegling dersom inngåelsen av oppdraget er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling, f.eks. tilbud om lån eller andre banktjenester, jf. Lov om eiendomsmegling § 6-3 (3).
Bilde 3 av Vallastølen C104
For mer om objektet
Vallastølen C104

Kontakt megler

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt kunde.

Bilde av iphone som viser EIE-portalen
Få full oversikt
EIE portalen – ditt boligunivers

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: