Kupping av boliger Eie
Aktuelt

Er det lurt å kuppe boligen?

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har gått ut og advart selgere mot å la boligen deres bli kuppet før visning.

Kupping av budrunden er når kjøpere forsøker å snike i køen, ved å sende inn bud før megler har gjennomført budrunde. Eiendomsmeglere har ifølge loven ikke tillatelse til å formidle bud som har kortere frist enn klokken 12.00 dagen etter siste annonserte visning. Selger derimot, kan akseptere bud når som helst.

– Boligen din fortjener en budrunde. Er det noen som ønsker å legge inn bud direkte til selger, kan dette tyde på at kjøper frykter mange vil ha boligen. Dette sier noe om attraktiviteten til din bolig, sier Inger Helene Simensen i Eie Hamar.

Kupping kan være risikosport

Forbrukerrådet fraråder også selgere mot å bli fristet av kupptilbud. Forbrukerombudet viser til funn fra en undersøkelse i november i fjor hvor de fant at samtlige selgere som avslo kuppforsøket fra kjøpere, tjente på det. Videre understrekes det at kupping kan gi uheldige følger for bolighandelen. Det er en stor investering, og de anbefaler kjøpere å legge mer tid i prosessen for å unngå å kjøpe bolig med store feil og mangler.

Uten planlagt budrunde risikerer du at kjøperen ikke har finansieringen i orden, i tillegg kan eventuelle forbehold være vanskelig å tyde for kjøper. Her er det fordelaktig med en megler som holder styr på alt det formelle, samt rådgir og hjelper kjøper og selger.

I områder der tilbudet er langt høyere enn etterspørselen kan kjøpere bli desperate. Kuppe-trenden illustrerer temperaturen vi ser i dagens boligmarked.

– Når kjøpere forsøker å kuppe boligen, avslører de hva de kan være villig til å gi i en budrunde. Dersom annonsen får god respons etter at den er lagt ut på nett kan det lønne seg å vente til budrunde. Hvis kjøper er interessert nå, er de mest sannsynlig interessert etterpå også, sier Jørgen Ek i Eie Sandvika.

Han har flere ganger opplevd at boliger forsøkes kuppes.

– Vi ser mange av de samme på visning, ofte mange måneder. Vi føler på frustrasjonen blant boligkjøpere som aldri når opp, og derfor tyr til alternative løsninger. Vi har forståelse for at det er tøft boligmarked for mange, og at det kan være fristende å kuppe.

Eneste gangene megleren ville anbefalt kupping, var om prisen var signifikant høyere enn prisantydning, eller om selger er mest opptatt av å få boligen solgt enn prisen.
Likevel.

Les originalartikkelen fra NEF her, og forbrukerombudets sak her.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel