hero
Artikler / Arkiv

Dette kan øke boligverdien med flere hundre tusen

Boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg, ifølge den månedlige boligprisstatistikken utgitt av Eiendom Norge. I et kjøligere boligmarked kan det være lønnsomt å foreta visse grep for å få boligen til å stige i verdi.

– Mange boliger er bygd med tanke på andre behov enn vi har i dag. Spesielt eldre boliger. Det kan være mye penger å tjene på å foreta små eller store oppgraderinger i planløsningen. Et ekstra soverom kan øke boligverdien med flere hundre tusen, sier kvalitetssjef i Eie, Mariell Hernandez Berg.

Slik øker du verdien
Det handler om å gjøre boligen arealeffektiv og utnytte planløsningen optimalt.

– Det finnes mange eksempler på ett-roms leiligheter som blir omgjort til to-roms, og to-roms som blir tre-roms. Et ekstra soverom kan for mange bety at man kan bo i leiligheten lenger og passer i flere livssituasjoner, eller at man rett og slett kan få mer for den når man selger, sier Hernandez Berg.

Svært mange går for en åpen stue-kjøkkenløsning.

– En del av de eldre leilighetene har separat kjøkken. Da kan det være lønnsomt å flytte kjøkkenet ut til stuen, og potensielt få et soverom der kjøkkenet var, sier Hernandez Berg.
Jan Erik Ellefsrud ved Eie Lillestrøm anslår at et ekstra soverom fort kan gi en verdiøkning på ca. 300 000,-.

– Dette har vi sett flere eksempler på i praksis. To-roms har blitt solgt til en gitt pris, deretter gjør naboen om sin identiske leilighet til en treroms og selger den for en god del mer.

Utnytt planløsningen
Samboere Tonje Foseid og Klemens Bjørklund bor i en klassisk Frogner-leilighet i Oslo fra tidlig 1900-tallet. For å utnytte leilighetens potensiale ønsket de å endre planløsningen, slik at de fikk en åpen stue-kjøkkenløsning.

– Vi ønsket å endre planløsningen for vår egen del. Det er mer naturlig å ha kjøkkenet og stuen i tilknytning til hverandre, enn stuen og soverommet. Vi får nå også balkongen ut fra kjøkkenet, noe som gjør det enklere å bruke den, sier Foseid.

Kartlegg muligheter
Før du igangsetter omgjøringen må du kartlegge om det er gjennomførbart.

– Det er viktig å merke seg at i borettslag må du søke til styret om endring av planløsning. I sameier anbefaler vi å gi beskjed til styret. Slike omgjøringer innebærer ofte flytting av vann og avløp, og her er det fint å få profesjonelle fagfolk til å gjøre jobben. Du må også avklare om det er bærevegger, og at konstruksjonen er slik at dette kan løses, sier Hernandez Berg.

Husk at du vil trenge økte ventilasjonsmuligheter i stuen, hvor det nye kjøkkenet skal stå.

– Om det dukker opp problemer med lekkasje eller annet i ettertid, vil det være en fordel å vise til dokumentasjon på at jobben er gjennomført av fagfolk, sier Hernandez Berg.

Se hva naboene gjør
– Det første vi gjorde var å se på bilder fra leilighetene over og under oss, som har gjort den samme endringen tidligere. Så fikk vi en rørlegger på befaring, for å sjekke om det var mulig å legge rør inn i det nye rommet. Noe det heldigvis gjorde, forklarer Foseid.

– Alle endringene har vi gjort for vår egen del, og for at vi får bedre utnyttelse av leiligheten. Forhåpentligvis vil det også være positivt mot et fremtidig salg av leiligheten, sier Foseid avslutningsvis.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: