hero
Artikler / Arkiv

Eksplosjon av eiendomsmeglere

Meglerhusene rennes ned av desperate studenter på jobbjakt, skriver Bergens Tidene. Siden år 2000 er det blitt tre ganger så mange eiendomsmeglere i Norge.

Billige boliglån og galopperende boligpriser har gitt et brennhett marked for eiendomsmeglere. Nå ser det imidlertid ut til at toppen er nådd.

- Mange kaster bort tre år. Det er sannheten, sier Eivind Kalve, eiendomsmegler og partner i Eie Eiendomsmegling i Bergen.

Da han fullførte studiene ved Handelshøyskolen BI i Bergen i 2011 var det ifølge ham selv kun 10 studenter som ble uteksaminert. I fjor tok BI alene opp 637 studenter på landsbasis. I tillegg kan du studere eiendomsmegling ved fire andre høyskoler. I år har 1495 personer søkt på studiet, det nest høyeste søkertallet noen gang.

- Det gir seg selv at det er langt tøffere nå. Mitt kull kunne velge og vrake i tilbud. De som kommer nå er utrolig heldige om de får jobb som megler, sier Kalve.

Siden siden millenniumsskifte har antall medlemmer hos Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) blitt tredoblet fra drøyt 950 til rundt 3000, skriver Bergens Tidene. I tillegg kommer advokater og jurister som også kan selge bolig.

Banker på døren

Eivind Kalve og partnerne Ole Anders Teslo og Stian Bruaas rennes ned av studenter som vil ha en fot innenfor. De tre startet eget foretak i fjor høst.

- Alle som søker jobb hos oss vet at det er mange som ønsker det samme. De skriver det til og med i søknaden, sier Bruaas.

Til enkelte stillinger har de hatt 60 søkere. Tre av de siste seks ansettelsene til Eie møtte opp på døren for å vise seg frem - uten at det var utlyst noen stilling.

- Når du er så motivert at du banker på døren og maser på oss i egen person, blir vi nysgjerrige. Vi ser etter personlige egenskaper og engasjement, sier Teslo.

- Bør kutte antall studieplasser

Adm.dir. Hedda K. Ulvsnes i Eie Eiendomsmegling vil ha færre på skolebenken.

- På tross av kjedenes vekstambisjoner mener jeg at det er et overskudd av eiendomsmeglerstudenter. Løsningen bør ligge i at det utdannes færre, fordi vi merker at flere sliter med å få jobb, sier hun.

Fremover tror partnerne og eiendomsmeglerne i Bergen at boligsalget vil øke jevnt.

- Men det er ikke i nærheten av å være nok til at det er plass til så mange som utdannes i dag. De som begynner vil jo bli megler. Det kan dessverre ikke alle bli, sier Eivind Kalve.

Eiendomsmegler Kalve i Eie er av en annen oppfatning. Han mener skolen bør kutte i antall studieplasser.

- Jeg syns BI tar lite ansvar. Det er altfor mange som utdannes i dag. Vi har absolutt lagt merke til veksten av studenter og meglere, sier Kalve, som driver eget foretak i Bergen.

Original artikkel på BT.no

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: