hero
Arkiv

Livslang eiendomsmegling

To av tre bedrifter i Norge har ikke ansatt noen arbeidstakere over 50 år det siste året. Eie Eiendomsmegling mener alder kun er et tall.

– Jeg føler meg jo ikke så gammel som jeg er, og har fremdeles mye å bidra med. Jeg har ikke tenkt å gi meg med det første. Det blir veldig spennende å starte i Eie Eiendomsmegling, og veldig annerledes, sier Amy Berg. I 21 år har hun drevet eiendomsmeglerselskapet Beckmann og Berg sammen med sin datter Cecilie Beckmann. Ifølge en landsdekkende undersøkelse gjort av analysebyrået InFact, på oppdrag for bemanningsselskapet Xtra personell, ønsker seks av ti norske arbeidstagere å pensjonere seg i alderen 62–67 år. Amy Berg har aldri følt behov for å tre inn i pensjonistenes rekker, selv om hun kunne gjort det for mange år siden.

– Jeg nærmet meg 50 år da jeg valgte å utdanne meg til statsautorisert eiendomsmegler på 80-tallet, og har vel egentlig aldri lagt noen plan på hvor lenge jeg skulle holde på. Jeg hadde dog et ønske om å drive for meg selv, for da slapp jeg å tenke på pensjonsalder, og kunne gi meg når jeg selv ville. Nå har Cecilie og jeg vært et godt team i over 20 år, så nå følte vi det var riktig med en forandring, forteller den spreke eiendomsmegleren videre.

Alder ingen hindring


– Alder spiller egentlig ingen rolle. Vi vet hva Berg og Beckmann står for, og gleder oss veldig til å få dem i hus her i Bygdøy Allé. Amy Berg har lang erfaring i bransjen og masse å bidra med. Ikke minst er hun en person de yngre kan se opp til. Hun blir nå ansatt som vår nye fagansvarlige, og skal holde oss litt i ørene. Vi vil berike vårt miljø med de to damene og deres gode humør. Det er svært individuelt om du klarer å holde ut så lenge i bransjen som Amy Berg har gjort, men erfarne, voksne meglere er bra for miljøet. De gjør en god og grundig jobb, forteller Henning G. Smith, daglig leder og partner i Eie Eiendomsmegling på Frogner. Det er et problem for eiendomsmeglerbransjen at mange gir seg etter kort tid i yrket. En fersk undersøkelse gjort av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at gjennomsnittsalderen på medlemmene er 41 år. Da er den yngste 21 år og den eldste 83.

Legge til rette for seniorer


– Vi ønsker livslang eiendomsmegling, og jobber hardt for at folk skal bli lenger i bransjen, slik at vi ikke bare har nyutdannede. Det er dessverre mye kunnskap som forsvinner, og det er kostbart for bedriftene at seniorene blir borte. Det er flere grunner til at de over 35 år gir seg, mener informasjonsansvarlig i NEF, Svein Strømnes.

Eiendomsmeglerbransjen er en tøff bransje med et stort arbeidspress, mange arbeidstimer og mye helgejobbing. Enkelte av meglerne hoppet også av etter at de nye og strengere reglene trådte i kraft i 2011, da alle bortsett fra statsautoriserte eiendomsmeglere og advokater måtte sette seg på skolebenken.

– NEF ønsker å legge til rette for at yrket blir mer tilrettelagt for voksne arbeidstakere. Den ukurante arbeidstiden i bransjen er for eksempel ikke spesielt familievennlig. Vi ser på muligheter der visningene kanskje blir lagt til dagtid, eller at andre tar ansvar for visningene. Det er også en mulighet for eldre meglere å få andre roller i meglerforetakene etter hvert, som for eksempel fagansvarlig eller seniormegler som har andre eiendomsfullmektiger under seg. Dette er dog et langt lerret å bleke, sier Strømnes i NEF.

Godt konsept


Nå skal kontoret i Frognerveien pakkes ned, og teamet Beckmann og Berg grue-gleder seg til å ta fatt på det nye året. Ikke alle hadde klart å jobbe så lenge sammen med et familiemedlem, men Cecilie har bare godord å si om sin spreke mor.

– Å ha mor som kollega er bare fantastisk. Vi har hatt to forskjellige roller i bedriften. Innenfor dørene her er vi kollegaer, men idet vi går ut døren er vi mor og datter. I alle disse årene har jeg sittet med en kollega som bare har ønsket meg alt vel og applaudert meg frem. Slikt vokser man på, forteller Amys partner og datter, Cecilie.

- Mor er systematiker, pliktoppfyllende og kunnskapsrik, og jeg ikke bare tror, men også vet at hun har mye å bidra med. Hun er vant til å omgås yngre mennesker, så dette kommer til å gå bra. Bortsett fra at hun ikke liker isete gater, har hun en upåklagelig helse og et godt humør, så nå har hun bare å holde seg i strikken og ikke brekke lårhalsen. Hun skal minst jobbe til hun er 87, så det er bare å bruke brodder, avslutter Cecilie Beckmann og ler godt sammen mor Amy Berg.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: