hero
Artikler / Arkiv

Rift om få boliger i Tønsberg: - Helt bananas

- Det er en vanvittig rift om de få boligene i dagens boligmarked, sier Hans Westby til Tønberg blad.


Med økende etterspørsel i et knusktørt boligmarked, spår eiendomsmegler Hans Westby, hos Eie eiendomsmekling en prisøkning på 12-15% i 2017.

Han forteller om et hardt presset boligmarkedet der det stedvis er 25 -30 % nedgang i boligtilbudet, i forhold til samme tidspunkt i fjor. Resultatet blir et selgers marked der budrundene blir mer intense og gevinstene øker, skriver Tønsberg blad.

- Vi er i en spesiell tørke for tiden, og det er egentlig litt ubegrunnet. Vi har et lavt rentenivå, høy sysselsetting, god inntektsutvikling og igangsetting av nybygg, noe som vanligvis fører til god aktivitet i markedet. Erfaringsmessig vil volumet ta seg opp noe i andre kvartal rundt påsketider, sier Jørgen Petterson hos Krogsveen. Han har tro på en bedre balanse i markedet utover året, noe som vil dempe prisstigningen.

- Våre forventninger til 2017, er en prisstigning på rundt 7 til 9 %, sier han. Et tall som ligger en god del under Westbys forventninger.

Fjorårets prisutviklingen i Tønsberg lå på om lag 10 prosent.

Boligrift
Ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk, steg boligprisene med 2,7 prosent i Tønsberg i januar.

- De boligene jeg har solgt hittil i år har gått helt bananas, sier Westby til Tønsberg blad.

Kjøpe først, selge etterpå
Når Westby sammenligner årets første salgsmåneder med fjorårets, ser han et helt annet trøkk.

- Forrige uke lå det 288 Tønsberg-objekter i 107 annonser for salg på Finn.no. Det er 12 % færre boliger enn på samme tid i 2016. Og på Tjøme er endringene mye høyere, sier Westby til Tønsberg blad.

Hans erfaring er at forhåndsinteressen er doblet i dagens marked, og peker på at det er en klar sammenheng mellom prospektnedlastinger og antall personer som kommer på visning.

- Da vi la ut en bolig, på Torød, for salg denne uken, ble 22 prospekter lastet ned før døgnet var over. Etter kun to dager i markedet ble huset solgt. På samme tid i fjor, da nabohuset, som ligger i samme sjiktet, ble lagt ut for salg, ble det bare registrert 9 prospektnedlastinger over de første dagene, og omsetningstiden var lengre.

Han forteller at bildet er likt i flere deler av Norge, men at det er mest dramatisk i Oslo.

Bakgrunnen for det høye presset i markedet akkurat nå, forklarer meglerne som en selvforsterkende effekt, der de aller fleste som skal bytte bolig, vil kjøpe først og selge etterpå, dette for å unngå å sitte uten bolig i en periode. Den økende tilflyttingen gir dessuten et jevnt trykk av flere potensielle kjøpere enn det kommunene har å tilby av boliger, skriver Tønsberg blad.

Satser på nybyggprosjekter
For bransjefolket er det ustemte markedet en utfordring. Konkurransen om salgene blir tøffere og meklerfirmaene kan bli nødt til å omstille seg.

- Når det er tørke på bruktboliger er det naturlig å tenke prosjektboliger i tillegg, sier Westby til Tønsberg blad.

På kontoret deres sikter de seg inn på å jobbe med en større andel av nyboligmarkedet i og rundt Tønsberg. Som et viktig ledd i nybyggsatsing har meklingsfirmaet fått tilbake Håkon Syslak, han har jobbet som megler i Tønsberg på brukt og prosjekt siden 1998.

- Ved å trappe opp fokuset på nybyggprosjekter, håper vi å sikre oss en sunn og god drift videre, sier Westby til Tønsberg blad.

Les originalartikkelen i papirutgaven til Tønsberg blad, 22. februar.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: