hero
Artikler / Arkiv

Unngå disse brannfellene i julen

Desember er høytiden for levende lys. Gode middager, varme stuer og lange kvelder øker risikoen for brannfare. I følge brannvernforeningen.no er det 50 prosent flere boligbranner i desember enn ellers i året. Vær derfor ekstra oppmerksom på brannfellene i julen.

Norsk brannvernforening oppfordrer alle til å sjekke at røykvarsleren fungerer, og til å bytte batterier. På hjemmesidene sine skriver de at alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. I 2016 ble det også krav om minst én varsler i hver etasje. Videre står det at alarmen skal kunne høres tydelig på soverom og andre oppholdsrom, også når dørene er lukket.

I tillegg til jevnlig sjekk av røykvarslere, er det en rekke andre tiltak du kan ta for sørge for en tryggere jul. Selv med de beste intensjonene er det ikke lett å holde styr på alt i julestria, men med disse tipsene er du litt bedre forberedt.

Slik unngår du brannfellene:
 • Husk å sjekke batteriene på røykvarsleren. Det er alltid viktig å sjekke regelmessig, spesielt i desember.

 • Ikke forlat et rom med levende lys.

 • Vær oppmerksom og tilstede når du benytter deg av elektriske artikler. Da er det mer sannsynlig at du oppdager en eventuell brann kjapt.

 • Forsøk å unngå å forlate en varm komfyr når du lager mat. Må du forlate komfyren, skaff deg en komfyrvakt.

 • Tenk gjennom de elektriske gjenstandene du pynter i huset med, og hvordan disse er tilkoblet.

 • Ikke pynt juletreet med levende lys. Denne videoen viser hvor fort det tar fyr i juletreet

 • Vær ekstra oppmerksom på kombinasjonen alkohol, mange gjester og levende lys. Det kan lønne seg at en er ansvarlig/ekstra oppmerksom.

Slik bør du gjøre dersom skaden har oppstått:
 • Legg en plan for hvordan du skal handle dersom det begynner å brenne. Hvor er de ulike apparatene som kan slukke brann. Se liste her over gjenstander som slukker brann

 • Forsøk å slukke brannen når den er i startfasen. Det er ikke alltid brannvesenet rekker kjapt nok frem.

 • Hvis brannen har oppstått, bør du sørge for at du og dine beveger dere lavt. Brannrøyken er skadelig, så få deg og dine ut på en kjapp og trygg måte.

 • Vær oppmerksom og tilstede når du benytter elektriske artikler

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: