EIE artikkelbilde
Artikler / Bærekraft og energisparende tiltak

Så lite vil julelysene koste deg

Desember er den store måneden for å pynte huset litt ekstra. Juleys ute, på juletre, adventsstaker og julestjerner. Spesielt nå er kanskje folk mer sparsomme med tanke på dyre strømsregninger tidligere i år. Men ifølge flere utregninger vil ikke denne dekorasjonen koste deg stort.

Bytt til LED-lys
De fleste utregninger som er gjort, hvor julelysene ikke vil utgjøre stor forskjell på strømregningen, er det brukt "nye" moderne lys, som vanligvis er LED-baserte. Om du har lyslenker som er over ti år gamle, anbefaler vi å bytte de ut for å ikke la strømregningen øke unødvendig.

I tillegg anbefales til å bruke timer på lysene, slik at de skrus av på dagtid eller om natten. Da unngår du å sløse med strøm eller batteri. Husk også å skru av lys i rom du ikke oppholder deg i.

Lyslenker hele desember
Ifølge Norgesenergi vil en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys koste deg 6,6 kroner i strømutgifter, om du lar den stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember. Dette er etter strømstøtten er trukket fra, og nettleie og elavgift vil komme i tillegg.

Julelys og julepynt for en hel enebolig
Tek.no har gjort en utregning på hvor mye det vil koste om du dekorerer en hel enebolig med forskjellig julelys. Utregningene er basert på en gjennomsnittlig pris på fire kroner per kilowatt-time, inkludert nettleie og strømstøtte. Ifølge utregningen vil to fargede lyslenker, fire lyslenker ute, to adventsstjerner, to adventsstaker og fire andre dekorasjoner koste deg 193,20 kr.

For en mindre leilighet med mindre dekorasjoner vil prisen havne på 9,90 kr. Da kan du ha en lyslenke ute, lys i juletreet og adventsstjerne. Og bor du i en litt større leilighet med større rom for pynt, vil prisen havne på 25,20 kr. Da er det beregnet bruk av to lyslenker ute, lys i juletreet, to adventsstjerner og to andre juledekorasjoner.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: