hero
Artikler / Arkiv

EIE fremfor å leie

Å eie i stedet for å leie kan være både smart og lønnsomt. Særlig nå som leieprisene øker. Ida Kristine Johansen hos Eie Sinsen har delt fem grunner til dette med nettsiden Boligmani.no.

Det er flere som har fått med seg prisfallet i hovedstaden den siste tiden, men de færreste har fått med seg økningen i leieprisene. Bankenes innstramminger kan være mye av grunnen, og gjør at mange må leie i stedet for å eie, hvilket presser opp leieprisene.

– Boligprisene gikk ned 3,1 % i Oslo i juni måned. Samtidig gikk leieprisen for en 1-roms opp hele 7,5 % i samme måned. I gjennomsnitt kostet det 9500 kroner i måneden å leie en 1-romsleilighet i Oslo, sier Ida Kristine Johansen, eiendomsmeglerfullmektig MNEF hos Eie Eiendomsmegling på Sinsen i Oslo.

Eie Eiendomsmegling på Sinsen har et samarbeid med Utleiemegleren Sinsen som ligger like over gaten. Dette gir eiendomsmeglerfullmektig Johansen god innsikt i leiemarkedet, og hun vet at leieprisene øker fremover nå som etterspørselen skyter i været.

– I dag finnes det knapt en bedre måte å spare på enn å investere i bolig. Har du bodd i boligen din i ett av de to siste årene, blir gevinsten skattefri. På den måten kan verdistigningen på boligen gå rett i lomma. Dog har bankenes kraftige innstramminger satt kjepper i hjulene på mange som ønsker å komme inn på boligmarkedet. Etter 1. januar kan ikke bankene lenger gi lån som fører til at kundens samlede gjeld overstiger fem ganger brutto årsinntekt, forteller Johansen videre.

Hun mener at å kjøpe bolig med en venn, kan være en god løsning for å komme inn på boligmarkedet.

– Kjøp bolig med søsken eller venner dersom du ikke får nok lån til å komme inn på boligmarkedet alene. Boligmarkedet har hatt en stor verdistigning de siste årene, faktisk nærmere 90 % de ti siste årene i bydel Grünerløkka, som jeg jobber i. Selger dere boligen igjen etter minimum ett år, kan dere splitte verdistigningen og på den måten kjøpe hver deres leilighet.

Hun kommer også med et siste tips:

– Gå sammen om å kjøpe en større leilighet og lei ut de øvrige rommene. Leier du ut en del av boligen som er mindre enn halvparten av utleieverdien for hele boligen, er inntekten også skattefri. På denne måten får du dekket lånekostnadene hver måned.

Ida's 5 grunner til hvorfor man bør eie i stedet for å leie:
1. Betal ned på ditt eget lån, i stedet for å gi penger rett til utleiers lomme.

2. Dagens rekordlave boliglånsrenter gjør det billigere å eie enn å leie.

3. Man får høyere egenkapital til neste boligkjøp ved å selge med verdiøkning. Du kan også pusse opp deler av boligen – som igjen gir en høyere boligverdi.

4. Det er skattemessig gunstig i form av lavere formuesbeskatning enn andre spareformer, samt at du kan leie ut og selge boligen helt skattefritt.

5. Du kan tjene penger på å leie ut hele eller deler av boligen. Hva med å leie ut boligen gjennom airbnb mens du er på ferie?

Les originalsaken her.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: