hero
Artikler / Arkiv

Konkurransen er hardere enn noen gang

I Finansavisens papirutgave 18. januar står det at Hedda K. Ulvness i Eie Eiendoms­megling kjemper om en større bit av Oslo-markedet. I fjor økte de fra 30 til 40 kontorer, og flere blir det i år.

- 2016 var et ekstremår i boligmarkedet, og konkurransen er hardere enn noen gang, sier adm. direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling til Finansavisen.

Totalt jobber det 170 eiendomsmeglere i Eie-kjeden. Meglerne har provisjonslønn, og konkurransen om oppdrag er svært tøff.

- Det er vekst i antallet eiendomsmeglere i Norge, samtidig som volumet har falt markant i Oslo-regionen. Da hardner konkurransen til, og vi ser at de unge eiendomsmeglerne har det tøft, særlig i Oslo, forklarer Ulvness.

- Opplever dere at kundene presser dere på provisjoner i større grad enn før?

- Det har alltid vært et press på provisjoner. Det er selvfølgelig ikke blitt noe mindre, og er nok blitt ytterligere forsterket, sier Ulvness til Finansavisen.

Fra 30 til 40
I fjor omsatte Eie for 368 millioner kroner, en oppgang på 53 prosent fra 2015, da omsetningen endte på 240 millioner kroner. Totalt sto kjeden for 4.872 boligsalg i fjor, mot 3.515 året før.

- Vi er godt fornøyd med veksten, og særlig fornøyd med at vi har styrket vår posisjon i Oslo-markedet, hvor vi nå er femte største aktør, sier Ulvness.

Rundt halvparten av veksten i fjor var organisk, hvorav noe skyldes endring i kjedens føring av driftsinntekter, og den resterende halvparten skyldes oppkjøpet av eiendomsmeglerkjeden Home, ifølge meglersjefen.

Som Finansavisen omtalte i august i fjor, kjøpte Eie Eiendomsmegling opp Home, som da besto av åtte meglerkontorer. Noen av disse ble slått sammen, og fire kontorer ble dermed videreført under Eie-navnet. I tillegg er det blitt åpnet flere Eie-kontorer i hovedstaden.

Totalt økte Eie Eiendomsmegling fra 30 til 40 kontorer i fjor. 15 av kontorene befinner seg i Oslo, som er fem flere enn ved inngangen til 2016. Planen er å åpne flere kontorer i Oslo-området og de andre store byene i 2017, skriver Finansavisen.

- Hvis konkurransen er tøffest i Oslo, hva er grunnen til at dere satser sterkest der?

- Oslo er krevende, men vi liker å jobbe hardt. Planen er å bygge videre på den markedsandelen vi har opparbeidet oss.

- Får ikke noe gratis
Eie Eiendomsmegling baserer seg på franchisemodellen, og er privateid.

- Vi kjemper mot de bankeide kjedene, og må jobbe hardere når vi ikke har en bank i ryggen. Jobber man som megler i bank, får man en del kunder fra banken. Vi får ikke noe gratis og er avhengig av at kundene er fornøyd, sier Ulvness til Finansavisen.

De fem bankeide hun viser til er DNB Eiendom, Eiendomsmegler 1 (eies av Sparebank 1), Privat­ megleren (eies av Nordea), Krogsveen (eies av Danske Bank) og Aktiv Eiendomsmegling (eies av Eika Gruppen).

Gjennom 2016 steg boligprisene i Oslo med 23,3 prosent, basert på tolvmånedersveksten. Samtidig har antallet boliger til salgs i Oslo vært rekordlavt.

- Aldri har vi sett så store utslag i boligmarkedet, med så sterk differensiering mellom ytterpunktene.

Tror ikke på effekt
- Hvordan forventer du at markedet vil utvikle seg i år?

- Jeg tror Oslo-markedet fortsatt vil bli preget av lave volumer og sterkt prispress. Selv om det har vært en betydelig økning i nybyggsalget, tror jeg ikke det vil være nok til å gi nevneverdige utslag.

For knappe to uker siden omtalte Finansavisen at Eies kontor på Sinsen var konkurs.

Eieren av kontoret er Torshov Eiendomsmegling, men kontoret ble i 2016 innlemmet i Eie Eiendomsmegling gjennom deres franchisemodell.

- Hva skjer videre der?

- Boet er nå kjøpt av Torshov Eiendomsmegling, som vil fortsette drift av meglerkontoret på Sinsen under Eie-kjeden, sier Ulvness.

Originalartikkel er publisert i Finansavisens papirutgave 18. januar.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: