Aktuelt, Boligprisstatistikk

Nyhetsbrev februar 2019

Hedda K. Ulvness

Boligprisene i Norge steg med 2,7 prosent i januar. Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge tall fra Eiendom Norge.

– I januar steg boligprisene i Norge som normalt for måneden, men veksten i prisene er mer moderat enn hva vi har sett i mange januar-måneder de siste ti årene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Det var i januar normalt for måneden å være en oppgang i de nominelle boligprisene i alle deler av landet. Sterkest 12 måneders vekst har Oslo med 5,3 prosent, mens Trondheim har den svakeste 12 måneders veksten med en oppgang på 0,3 prosent.

– De store regionale forskjellene i prisutviklingen i januar måned skyldes langt på vei en korreksjon av en desember måned med lite salgsvolum. Når disse to månedene summeres så er det små regionale forskjeller rundt om i landet. Dette bilde forsterkes av de små forskjellene i 12 måneders veksten rundt om i landet, sier Dreyer.

Mange salg og lengre salgstid

I januar ble det solgt 7.254 boliger i Norge, noe som er 7,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Det ble lagt ut 6.938 boliger til salgs i Norge, noe som er 7,9 prosent flere enn i samme måned i 2018, skriver Eiendom Norge.

– Den høye aktiviteten i boligmarkedet i 2018 fortsetter inn i det nye året. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en januar måned som i år, og det er en markant oppgang i antall salg i så godt som alle religionene vi måler i statistikken, sier Dreyer.

Det tok gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i januar 2019, noe som er fem dager mer enn i januar 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 37 dager og tregest hadde Stavanger m/omegn med 104 dager.

– Salgstiden har i hele 2018 vært høyere enn tidligere år og vi fortsetter i 2019 med en vesentlig høyere omsetningstid enn hva vi har vært vant med de senere årene. Når den høye salgstakten kombineres med høyere omsetningstid så vitner det om et velfungerende og balansert boligmarked, sier Dreyer.

Boligprisstatistikken for forskjellige områder finner du her.

Flytsone i boligmarkedet

På tross av flere leiligheter på markedet kan Eie Eiendomsmegling melde om meget god omsetning i januar med 15 prosent vekst i både antall salg og oppdragsinngang. Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie, prognose for boligmarkedet over nyttår var en prisvekst noe under 2,6 prosent i januar.

– Slik jeg ser det viser januarsalget at boligmarkedet er tilbake i flytsone, Vekst i januar er helt normalt og slik vi forventet, sier Ulvness.

For Eie tok det i gjennomsnitt 33 dager å selge en bolig i januar 2019. Det er seks dager lenger enn i fjor. Ulvness mener at grunnen til at liggetiden økes skyldes i all hovedsak flere boliger på markedet.

– Markedet er både selektivt og prissensitivt. Det er derfor svært viktig for en god og effektiv salgsprosess at boligen blir priset riktig. Lytt til meglerens råd når det kommer til prising, avslutter Ulvness.

Var dette noe for deg?

Er du interessert i mer bolignyheter, og ønsker å holde deg oppdatert?


Meld deg opp til vårt nyhetsbrev!
Scroll videre for neste artikkel