hero
Artikler / Arkiv

Bruk av e-takst i meglerbransjen

E-takst representerer dagens bransjestandarden for verdivurdering fra megler. Formålet er å gi et sikrere verdianslag av eiendommen. Når du bestiller en e-takst vil det gjøres en vurdering på bakgrunn av befaring, opplysninger og dokumentasjon. Vurderingen er i tillegg basert på prisnivået for boliger av samme standard i området.– Dette verktøyet gir meglerne bedre informasjonsstøtte i sin verdivurdering. For forbrukeren betyr dette informasjon og dokumentasjon presentert på en oversiktlig måte, sier Mariell Hernandez Berg, kvalitetssjef i EIE.


Gir økt trygghet for megler og forbruker


– E-takst ble i utgangspunktet utviklet for bruk i forbindelse med refinansiering. Bruk av E-takst gjør at bankene får hentet opp viktig dokumentasjon, og sikrer at meglervurderinger ikke blir endret av forbruker før de havner hos banken. Dette bidrar til effektivitet og trygghet for både megler og bank, forklarer Audun H. Sjøli i Eiendomsverdi.


En bedre dokumentert verdivurdering av eiendommen er også i kjøper og selgers interesse.


– E-taksten registreres i en database, og banken kan derfor være sikker på at taksten forelagt er ekte. Dette gir tjenesten et kvalitetsløft og et profesjonelt produkt til forbrukerne, sier Hernandez Berg.


Ny bransjestandard


E-takst blir stadig hyppigere brukt blant meglerforetak i Norge.


Testingen av E-takst begynte allerede i 2014. 2015 var et introduksjonsår. I 2016 ble E-takst bransjestandard. I august 2017 ble det produsert 15 376 E-takster.


E-takst

Produserte e-takster i bransjen har økt betraktelig


Fakta om E-takst:


  • E-takst er utviklet av Eiendomsverdi AS, som eies av blant andre DNB, Nordea Bank Norge, Eika Boligkreditt og SpareBank 1 Gruppen. Eiendomsverdi er et selskap som blant annet følger og registrerer aktiviteten i det norske boligmarkedet.

  • E-takst stiller konkrete krav til dokumentasjon av boligen og verdivurderingen. Den må inneholde minst tre bilder av eiendommen; ett av bad, kjøkken og fasade.

  • I taksten sammenlignes meglers vurdering opp mot Eiendomsverdis egen verdivurdering, samt i forhold til ander boligsalg i området.

  • Eventuelt andre verdivurderinger innenfor siste seks måneder skal fremgå, for å avdekke eventuell «shopping» av verdivurderinger.

  • Meglers verdivurdering skal sammenlignes med det generelle prisnivået i den aktuelle kommunen.

Spørsmål?

Uansett hva du lurer på, svarer vi deg gjerne. Vi stiller bransjens høyeste krav til oss selv, og skreddersyr råd og løsninger for hver enkelt.

Relaterte artikler

Du bruker en utdatert nettleser!

Internet Explorer er utdatert og ikke lenger offisielt støttet, og utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Du bør avinstallere dette programmet og heller bruke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari eller andre nettlesere som oppdateres jevnlig.

Dersom du fortsetter å bruke nettsiden i Internet Explorer eller andre utdaterte nettlesere, kan du oppleve at nettsiden ser rar ut eller ikke fungerer i det hele tatt.

Les mer her: