hero
Tips og råd

En ­guide til bolig­markedet

Skal du kjøpe din første bolig? Vi har laget en guide til hvordan prosessen er og hva du bør passe på.
I denne artikkelen

Hvor mye har du råd til å kjøpe for?

Når du har bestemt deg for å komme deg inn på boligmarkedet og kjøpe din første bolig er det viktig at du har tenkt gjennom hvordan du skal finansiere det. For å få lån til å kjøpe bolig må du normalt ha fast inntekt og oppfylle bankenes krav til egenkapital. Hvis du har BSU eller andre oppsparte midler kan dette brukes til boligkjøpet. Banken kan hjelpe deg med å finne ut hvor mye lån du kan få basert på inntekt og oppsparte midler.

Det lønner seg å skaffe seg finansieringsbevis fra banken før du går i gang med boligjakten.

Hvor ønsker du å bo og hvordan bolig vil du ha?

Når du har tatt steget og bestemt deg for å kjøpe din første bolig er det viktig å finne ut hvor du ønsker å bo og hva slags bolig du er på utkikk etter. Her kan du gjerne bruke en av våre meglere til å hjelpe deg eller se gjennom hva slags boliger vi har til salgs.

Hvis du finner en bolig du liker og skal på visning er det viktig å være forberedt. Sett opp en liste over hva som er viktig for deg.

Dersom du er interessert i boligen bør du sørge for å bli oppført på visningslisten. På den måten vil du motta oppdateringer og viktig informasjon om boligen, samt budvarsel.

Hvordan foregår budrunden?

Dersom du har bestemt deg for å by på en bolig er det viktig å by på kun én bolig om gangen. Et bud er forpliktende innenfor gitt akseptfrist, og dersom selger aksepterer budet innen akseptfristen vil det foreligge en bindende avtale mellom partene.

Første bud skal gis ved at man fyller ut budskjema, enten på papir eller ved elektronisk budgivningstjeneste. Budgiver må ved inngivelse av skriftlig bud legitimere seg. Budforhøyelser skjer fortrinnsvis ved at man, etter samtale med megler, mottar en SMS fra megler. Budgiveren må deretter bekrefte budet ved å besvare meglerens SMS. E-post kan også benyttes. I Eie har vi minimum 30 minutters akseptfrist fra budgiver legger inn et bud.

Det finnes mange teorier og oppfatninger hva gjelder budstrategi. Normalt er det den som byr høyest og ikke tar forbehold, for eksempel om finansiering, som får tilslaget, men det er viktig å være klar over at selger har rett til å akseptere eller avslå ethvert bud. Det er ellers viktig å huske på viktigheten av å kjenne sin økonomiske ramme og holde seg innenfor denne.

Hva er e-takst?
Elektronisk verdivurdering fra megler. Vurderingen gis på bakgrunn av befaring, opplysninger og dokumentasjon, samt prisnivået for boliger av samme standard i området.Les mer om E-takst her

Hvordan signerer man kjøpskontrakten?

Hvis du får tilslag på budet ditt, vil du få tilsendt utkast til kjøpekontrakt samt innkalling til kontraktsmøte. I kontraktsmøtet vil eiendomsmegler gjennomgå kjøpekontrakten med kjøper og selger i fellesskap, samt besvare evt. spørsmål i tilknytning til denne. Øvrige nødvendige dokumenter vil også signeres på kontraktsmøtet.

Det kan etter omstendighetene gjennomføres separate kontraktsmøter med kjøper og selger, og kjøpekontrakten kan også signeres elektronisk ved behov.

Relaterte artikler